Raamatun lehdillä on monia erilaisia hyviä kehotuksia ja käskyjä, mutta apostoli Paavalin filippiläisille kirjoittama käsky (Fil. 4:6) ”älkää mistään murehtiko” tuntuu erityisen haastavalta tehtävältä toteuttaa.

Voiko hektisessä, globaalissa ja monien myllerrysten sekä muutosten keskellä oleva ihminen kyetä olemaan murehtimatta mistään? Nykyihminen elää maailmasssa jossa lukuisat mediat pommittavat päivä toisensa jälkeen negatiivisia uutisia talouden haasteista, erilaisista katastrofeista, onnettomuuksista ja terrori-iskuista. Lisäksi kurjuus ja pahuus mistä puhutaan ei ole vain jotain etäistä, vaan on monella tapaa kouriintuntuvaa ja henkilökohtaista. Pelko, epävarmuus ja huoli valtaa helposti mielen. Kirkkaita tulevaisuuden näkymiä ei ole helppo piirtää. Tällaista taustaa vasten Paavali parin tuhannen vuoden takaa kuuluva käsky olla murehtimatta mistään tuntuu lähes absurdilta. Eihän ihminen voi olla murehtimatta mistään! Realistisemmalta kuulostaisi kehotus olla murehtimatta koko ajan, mutta että ei murehtisi mistään sisältää ajatuksen ettei murehdi ollenkaan.

Paavali ohje muuttuu kuitenkin järkevämmäksi, kun luemme Paavalin ajatuksen kokonaisuudessaan: ”älkää mistään murehtiko, vaan kaikessa saattakaa pyyntönne rukouksella ja anomisella kiitoksen kanssa Jumalalle tiettäväksi..” Paavalin käsky tai kehotus sisältää ajatuksen murheiden ja huolien ”vyöryttämisestä toisen niskaan”, tässä tapauksessa, Jumalan. Paavali kehottaa meitä luopumaan murheista olemalla yhteydessä itseämme suurempaan ja voimakkaampaan persoonaan – Jumalaan. Hän näkee kaiken mitä ympärillämme tapahtuu, hän tuntee meidät, ymmärtää keitä ja millaisia olemme ja kykenee auttamaan. Tästä syystä voimme jo etukäteen kiittää hänen avustaan.

Kun luemme seuraavan jakeen ymmärrämme, että kyse on vaihtokaupasta: ”ja Jumalan rauha, joka on kaikkea ymmärrystä ylempi, on varjeleva teidän sydämenne ja ajatuksenne Jeesuksessa Kristuksessa.” Sinä siis luovutat murheesi hänelle ja vastavuoroisesti hän antaa rauhansa sinulle. Pieni ihminen luopuu murheestaan ja saa sijaan suuren Jumalan yliluonnollisen avun: rauhan, joka ei riipu ympäröivistä olosuhteista, tunteista ja tilanteista. Älä siis turhaan kanna murheita ja huolia, tee vaihtokaupat Jumalan kanssa ja vastaanota hänen apunsa.

Kategoriat: Blogi